The Role of Schools in Popularizing Non-Conventional Edible Plants: An Overview of Consumption in School Meals and Local Gastronomy in Municipalities of Serra Negra da Mantiqueira, Minas Gerais, Brazil

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21664/2238-8869.2025v14i3.8001

Keywords:

food education, sustainable agriculture, popularization of local gastronomy

Abstract

This exploratory-descriptive study aimed to investigate the potential of Non-Conventional Edible Plants in the Serra Negra da Mantiqueira region, specifically in the municipalities of Olaria, Lima Duarte, and Bom Jardim de Minas. The research identified various local Non-Conventional Edible Plants species and assessed their viability for integration into school and gastronomic menus focused on rural tourism. Structured questionnaires were used to collect information from students, cafeteria workers, nutritionists, and restaurant owners, revealing significant knowledge and varied acceptance of Non-Conventional Edible Plants. The results highlight the potential of these plants not only as nutritional sources but also as promoters of sustainable eating habits and regional agricultural practices, underscoring the need for educational and market policies that encourage their use and cultivation in the region.

References

ATLAS.ti. 2022. “ATLAS.ti | The Qualitative Data Analysis & Research Software”. Windows. Nova Scotia-CA: Scientific Software Development GmbH. https://atlasti.com/pt.

Bezerra, Cinthia, Vanessa Penha, Daniele Moura, e Igor Pompeu. 2018. “Você é aquilo que você come”. Observatorio de la Economía Latinoamericana, no marzo (março). https://www.eumed.net/rev/oel/2018/03/analise-perfil-consumidor.html.

Brasil. 2012. Resolução n.o 466, de 12 de dezembro de 2012. Brasília-DF. https://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2012/Reso466.pdf.

———. 2016. Resolução n.o 510, de 07 de abril de 2016. Brasília-DF. https://conselho.saude.gov.br/resolucoes/2016/Reso510.pdf.

Brito, Tayrine Parreira, Luiz Carlos Dias Da Rocha, Aloísia Rodrigues Hirata, Rogério Robs Fanti Raimundo, e Lívia Oliveira Galvão. 2020. “valorização da sociobiodiversidade na alimentação escolar”. Segurança Alimentar e Nutricional 27 (dezembro):e020030. https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8659632.

Ferreira, Renata De Souza, Juliana Rodrigues De Souza Cruz, Elisa De Paula Reis Lima, Valéria Paula Rodrigues Minim, e Márcia Cristina Teixeira Ribeiro Vidigal. 2024. “A neofobia alimentar pode afetar o consumo de alimentos acrescidos de plantas alimentícias não convencionais (PANC) por estudantes do ensino fundamental?” Revista Ponto de Vista 13 (1): 01–14. https://doi.org/10.47328/rpv.v13i1.17493.

Garcia, Ramon De Marchi, Luis Eduardo Pontes Stefanelli, João Lucas Sauer, Lucas Campos Ferreira, Tarcísio Marcos Macedo Mota Filho, e Eduardo dos Santos Rossi. 2020. “a importância das Panc na alimentação”. Em IX JORNACITEC - Jornada Científica e Tecnológica, 1–6. Botucatu-SP: Fatec Botucatu. http://www.jornacitec.fatecbt.edu.br/index.php/IXJTC/IXJTC/paper/view/2228.

GIL, A. C. 2019. Métodos e técnicas de pesquisa social. 7o ed. São Paulo-SP: Atlas.

IBGE. 2023a. “IBGE | Cidades@ | Minas Gerais | Bom Jardim de Minas | Panorama”. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2023. https://cidades.ibge.gov.br/brasil/mg/bom-jardim-de-minas/panorama.

———. 2023b. “IBGE | Cidades | Minas Gerais | Lima Duarte | Panorama”. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2023. https://cidades.ibge.gov.br/brasil/mg/lima-duarte/panorama.

———. 2023c. “IBGE | Cidades | Minas Gerais | Olaria | Panorama”. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. 2023. https://cidades.ibge.gov.br/brasil/mg/olaria/panorama.

Julião, N. R. 2021. “Segurança Alimentar e Nutricional no Município de Belo Horizonte, Minas Gerais: Perspectivas e Desafios”. Dissertação (Mestrado em Sustentabilidade e Tecnologia Ambiental), Bambuí, MG: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia.

Kinupp, Valdely Ferreira, e Harri Lorenzi. 2021. Plantas Alimentícias não Convencionais PANC no Brasil. 2o ed. Nova Odessa, SP, Brasil: Plantarum.

Kristjansson, E. A., V. Robinson, M. Petticrew, B. MacDonald, J. Krasevec, L. Janzen, T. Greenhalgh, et al. 2007. “School Feeding for Improving the Physical and Psychosocial Health of Disadvantaged Elementary School Children”. The Cochrane Database of Systematic Reviews, no 1 (janeiro), CD004676. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004676.pub2.

Lavandoski, Joice. 2018. Alimentação e turismo: criatividade, experiência patrimônio cultural. João Pessoa, PB: Editora CCTA.

Pereira, Joyce Kimarce do Carmo, Nayane Suelen Maia, e Thalita Regina de Souza Brito. 2020. “Gastronomia como estratégia da promoção turística de Minas Gerais”. RITUR - Revista Iberoamericana de Turismo 10 (1): 68–84. https://www.seer.ufal.br/index.php/ritur/article/view/9422.

Richardson, R. J. 2017. Pesquisa social: métodos e técnicas. São Paulo: Atlas. https://edisciplinas.usp.br/pluginfile.php/3034822/mod_resource/content/1/Texto%20-%20Pesquisa%20social.pdf.

Santos, A. B., e A. B. L. S. Moreira. 2020. “Panc na escola: uma proposta de cardápio escolar”. Em Anais. Campina Grande, PB: Realize Editora. https://editorarealize.com.br/artigo/visualizar/69243.

Santos, Beatriz, Clara Silva, e Elisabete Pinto. 2018. “Importância da escola na educação alimentar em crianças do primeiro ciclo do ensino básico – como ser mais eficaz”. Acta Portuguesa de Nutrição 2018, 14, 18-23 14 (novembro):18–23. https://doi.org/10.21011/apn.2018.1404.

Silva, Beatriz Mendez, e Cristiano Silva Buss. 2019. “Organizadores Prévios para o Ensino de Física: uma aplicação para o estudo de Ondas Mecânicas”. Revista Educar Mais 3 (1): 3–14. https://doi.org/10.15536/reducarmais.3.2019.3-14.1375.

Torres, Catarina Domingues Saleiro. 2020. “Análise da sustentabilidade de refeições escolares: aplicação da ferramenta EATS a um plano de ementas do Município de Esposende”. Dissertação (Mestrado em Nutrição e Alimentação), Porto - Portugal: Universidade do Porto.

Trivinos, Augusto Nibaldo Silva. 1987. Introdução À Pesquisa Em Ciências Sociais: A Pesquisa Qualitativa em Educação. 1a edição. São Paulo-SP: Atlas.

Watson, Ronald Ross, e Victor R. Preedy. 2016. Fruits, Vegetables, and Herbs: Bioactive Foods in Health Promotion. Academic Press.

Published

2025-09-04

How to Cite

LIMA, Carlos Alexandre de; ANTUNES, Luiz Fernando de Sousa; DIAS, Anelise; UZEDA, Mariella Camardelli. The Role of Schools in Popularizing Non-Conventional Edible Plants: An Overview of Consumption in School Meals and Local Gastronomy in Municipalities of Serra Negra da Mantiqueira, Minas Gerais, Brazil. Fronteiras - Journal of Social, Technological and Environmental Science, [S. l.], v. 14, n. 3, p. 264–277, 2025. DOI: 10.21664/2238-8869.2025v14i3.8001. Disponível em: https://revistas.unievangelica.edu.br/index.php/fronteiras/article/view/8001. Acesso em: 25 nov. 2025.