Ethyl Biodiesel Production from Residual Fry Oils and Fats through Acid Esterification Followed by Alkaline Transesterification

Authors

  • Rubia de Pina Luchetti Camargo Centro Universitário de Anápolis, UniEVANGÉLICA, Brasil.
  • Dayane Cristina Costa Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.
  • Ana Julia Siqueira Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás, IFG, Brasil.
  • Maria Isabel Ribeiro Alves Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.
  • Nelson Roberto Antoniosi Filho Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.

DOI:

https://doi.org/10.21664/2238-8869.2017v6i3.p19-44

Keywords:

Biodiesel Production, Quimiometry, Factorial design

Abstract

The use of ethanol is fundamental to increase the environmental sustainability of biodiesel, as well as the reuse of residual frying oils (ORF). The present manuscript aimed to optimize the production of ethylic biodiesel from ORF, using a chemically optimized conjugated process of acid esterification followed by an alkaline transesterification, through experimental planning 23. For the esterification the yield was obtained by the reduction of the acid number and for the transesterification by the percentage of the total ester content, confirmed by the analysis of mono-, di- and triacylglycerides. The optimum ORF ethyl biodiesel production was obtained using the esterification process with 2.5% H2SO4 and ethanol: ORF molar ratio of 11:1 for 4 h, transesterification with 1.5% of the concentration of KOH and molar ratio Ethanol: grease content of 13:1 for 4 h, resulting in a biodidesel with similar quality to commercial ones.

Author Biographies

Rubia de Pina Luchetti Camargo, Centro Universitário de Anápolis, UniEVANGÉLICA, Brasil.

Doutorado em Ciências Ambientais pela Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil. Docente no Centro Universitário de Anápolis, UniEVANGÉLICA, Brasil.

Dayane Cristina Costa, Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.

Doutorado em andamento em Química pela Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.

Ana Julia Siqueira, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás, IFG, Brasil.

Graduação em Química Agroindustrial pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Goiás, IFG, Brasil. Graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Goiás, UEG, Brasil.

Maria Isabel Ribeiro Alves, Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.

Doutorado em Química pela Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil. Docente na Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.

Nelson Roberto Antoniosi Filho, Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.

Doutorado em Ciências pela Universidade de São Paulo, USP, Brasil. Docente na Universidade Federal de Goiás, UFG, Brasil.

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Published

2018-02-02

How to Cite

CAMARGO, Rubia de Pina Luchetti; COSTA, Dayane Cristina; SIQUEIRA, Ana Julia; ALVES, Maria Isabel Ribeiro; FILHO, Nelson Roberto Antoniosi. Ethyl Biodiesel Production from Residual Fry Oils and Fats through Acid Esterification Followed by Alkaline Transesterification. Fronteiras - Journal of Social, Technological and Environmental Science, [S. l.], v. 6, n. 3, p. 19–44, 2018. DOI: 10.21664/2238-8869.2017v6i3.p19-44. Disponível em: https://revistas.unievangelica.edu.br/index.php/fronteiras/article/view/2728. Acesso em: 22 dec. 2024.

Issue

Section

Dossier - Sustainable Development and Eco-Entrepreneurship