BACTERIOLOGICAL ANALYSIS OF UTENSILS USED IN THE PROCESSING OF BUTCHER MEATS LOCATED IN THE CITY OF JUAZEIRO DO NORTE - CE

Authors

  • Aparecida Pinto Tomaz Centro Universitário Leão Sampaio (UNILEÃO)
  • Maria de Fátima Guedes Monteiro Centro Universitário Dr. Leão Sampaio (UNILEÃO)
  • Raimundo Luiz Silva Pereira Universidade Regional do Cariri
  • Dárcio Luiz de Sousa Júnior Universidade Regional do Cariri
  • Pedro Everson Alexandre de Aquino Universidade Federal do Ceará
  • Cícero Roberto Nascimento Saraiva Centro Universitário Dr. Leão Sampaio
  • Maria Karollyna do Nascimento Silva Leandro Centro Universitário Dr. Leão Sampaio
  • Rakel Olinda Macedo da Silva Centro Universitário Dr. Leão Sampaio
  • Lívia Maria Garcia Leandro Centro Universitário Dr. Leão Sampaio

DOI:

https://doi.org/10.37951/2358-260X.2020v7i2.4755

Abstract

The contamination of utensils used in the handling of meat has become a concern, besides being an eminent health problem. This study aimed at the bacteriological analysis of utensils used in the meat processing of butchers located in the City of Juazeiro do Norte - CE. Forty samples were analyzed, obtained randomly from establishments (10 Private and 10 Public). During the processing, Staphylococcus aureus, Salmonella sp. and Escherichia coli. After growth in Brain Heart Infusion (BHI), sowing was done in Mannitol Agar, Salmonella-Shigella Agar (SS) and Eosin Methylene Blue Agar (EMB), incubated in a 37 ° C incubator for 24 hours. Subsequently, catalase and coagulase and other biochemical tests were performed to confirm the species found. For the bacterial resistance profile, the disk diffusion method (Antibiogram) was performed. In both establishments, microbial growth of all species surveyed was found, S. aureus in both types of establishments proved to be the most prevalent microbial agent reaching 62.5%, however the presence of Salmonella sp. also in the two research sites, it was a worrying fact, since this bacterium should be absent in food according to the legislation. Given this analysis, it is confirmed that there is a precariousness in the hygiene of these utensils. Therefore, it is necessary to enable measures that can be effective in raising awareness and practices for cleaning and handling the utensils used, as well as the personal hygiene of the handlers.

Keywords: Food; Staphylococcus aureus; Enteropathogens; Contamination.

Author Biographies

Aparecida Pinto Tomaz, Centro Universitário Leão Sampaio (UNILEÃO)

Biomédica pelo Centro Universitário Leão Sampaio (UNILEÃO)

Maria de Fátima Guedes Monteiro, Centro Universitário Dr. Leão Sampaio (UNILEÃO)

Biomédica (UNILEÃO), Pós-graduanda em Saúde Pública e Vigilância Sanitária (FAVENI)

Raimundo Luiz Silva Pereira, Universidade Regional do Cariri

Biólogo e mestrando em Bioprospecção Molecular (URCA)

Dárcio Luiz de Sousa Júnior, Universidade Regional do Cariri

Biomédico, Especialista em Microbiologia Clínica (UNILEÃO) e Farmacologia Clínica (URCA), Mestre em Química Biológica (URCA)

Pedro Everson Alexandre de Aquino, Universidade Federal do Ceará

Biomédico (UNILEÃO), Mestre e doutorando em Farmacologia (UFC)

Cícero Roberto Nascimento Saraiva, Centro Universitário Dr. Leão Sampaio

Biomédico (UNILEÃO), Mestre em Química Biológica (URCA)

Maria Karollyna do Nascimento Silva Leandro, Centro Universitário Dr. Leão Sampaio

Biomédica (UNILEÃO), Mestre em Bioprospecção Molecular (URCA)

Rakel Olinda Macedo da Silva, Centro Universitário Dr. Leão Sampaio

Biomédica (UNILEÃO), Mestre em Bioprospecção Molecular (URCA)

Lívia Maria Garcia Leandro, Centro Universitário Dr. Leão Sampaio

Biomédica (UNILEÃO), Especialista em Microbiologia Clínica (UNILEÃO)

Published

2020-12-02

How to Cite

Tomaz, A. P., Monteiro, M. de F. G., Pereira, R. L. S., Sousa Júnior, D. L. de, Aquino, P. E. A. de, Saraiva, C. R. N., … Leandro, L. M. G. (2020). BACTERIOLOGICAL ANALYSIS OF UTENSILS USED IN THE PROCESSING OF BUTCHER MEATS LOCATED IN THE CITY OF JUAZEIRO DO NORTE - CE. Científic@ - Multidisciplinary Journal, 7(2), 1–12. https://doi.org/10.37951/2358-260X.2020v7i2.4755