PHYSICAL-CHEMICAL, MICROBIOLOGICAL AND SENSORY PROPERTIES OF FRUCTOOLIGOSACCHARIDES ENRICHED YOGURT

Authors

  • Dalila Rayane de Lima Pádua Universidade Federal de Goiás
  • Valéria Ribeiro Maitan Pontifical Catholic University of Goiás
  • Márcio Ramatiz Lima Santos Instituto Federal Goiano - Campus Ceres

DOI:

https://doi.org/10.29247/2358-260X.2018v5i3.p97-103

Abstract

The functional foods present many health benefits besides their nutritional values pertinent to their chemical composition. They can play an important role on reducing the risk of chronic-degenerative diseases, like cancer, diabetes and others. The prebiotics are non-digestive fibers by the human body, but they increase the intestinal bacterial flora. Among these prebiotics are the fructooligosaccharides. This research aims to evaluate the physical-chemical, microbiological and sensory properties of fructooligosaccharides enriched yogurt. Sensory analysis was performed with 50 non-trained panelists using a structured nine point Hedonic scale for acceptance and buying intention. Microbiological (thermo-tolerant coliforms and salmonella sp/25g) and physical-chemical analyses (pH, titratable acidity expressed as, lactic acid concentration, and soluble solids as °Brix) were carried out in triplicate. All results were submitted to ANOVA and Tukey Test at 5 % of significance to verify the interaction between the averages. The acceptance was 7.9 indicating that product is according to "Liked very much" parameter. The purchase intention response showed 34% of panelists declaring that they would buy the yogurt if they could. The microbiological analysis were negative for thermo-tolerant coliforms and samonella sp./25g. Physical-chemical results were according to other similar products with average of pH 4.45, titratable acidity 0.82 g lactic acid/100 mL, and 22º Brix. Physical-chemical, microbiological and sensory analysis are in accordance to the Brazilian legislation.

Author Biographies

Dalila Rayane de Lima Pádua, Universidade Federal de Goiás

Possui graduação em ENGENHARIA DE ALIMENTOS pela Pontifícia Universidade Católica de Goiás (2010).Mestranda em Ciência e Tecnologia de Alimentos (UFG)

Valéria Ribeiro Maitan, Pontifical Catholic University of Goiás

Possui graduação em Bacharelado Em Biologia pela Universidade Federal de Viçosa (1987) e mestrado em Biologia pela Universidade Federal de Goiás (1998). Atualmente é professor assistente da Pontifícia Universidade Católica de Goiás. Foi coordenadora do curso de Engenharia de Alimentos no período de Agosto de 2012 a Dezembro de 2013. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em microbiologia de alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: avaliação microbiológica de alimentos, actinobacterias, controle de qualidade, enterobactérias endofíticas de vegetais comestíves, além de microrganismos solubilizadores de fosfato para aplicação na agricultura.

Márcio Ramatiz Lima Santos, Instituto Federal Goiano - Campus Ceres

Possui graduação em Licenciatura em Ciências Agrícolas pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1993), mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2000) e doutorado em Energia Nuclear na Agricultura (Esalq) pela Universidade de São Paulo (2008). Atualmente é professor Titular do Instituto Federal Goiano Câmpus Ceres. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Ciência e Tecnologia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: alimentos funcionais, análise sensorial, antioxidantes, aproveitamento de resíduos e amido resistente.

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Published

2018-11-10

How to Cite

Pádua, D. R. de L., Maitan, V. R., & Santos, M. R. L. (2018). PHYSICAL-CHEMICAL, MICROBIOLOGICAL AND SENSORY PROPERTIES OF FRUCTOOLIGOSACCHARIDES ENRICHED YOGURT. Científic@ - Multidisciplinary Journal, 5(3), 97–103. https://doi.org/10.29247/2358-260X.2018v5i3.p97-103